Ανακοινώσεις

Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά

By 14 September 2021#!30Fri, 26 Apr 2024 12:18:11 +0300p1130#30Fri, 26 Apr 2024 12:18:11 +0300p-12Europe/Athens3030Europe/Athensx30 26pm30pm-30Fri, 26 Apr 2024 12:18:11 +0300p12Europe/Athens3030Europe/Athensx302024Fri, 26 Apr 2024 12:18:11 +03001812184pmFriday=13#!30Fri, 26 Apr 2024 12:18:11 +0300pEurope/Athens4#April 26th, 2024#!30Fri, 26 Apr 2024 12:18:11 +0300p1130#/30Fri, 26 Apr 2024 12:18:11 +0300p-12Europe/Athens3030Europe/Athensx30#!30Fri, 26 Apr 2024 12:18:11 +0300pEurope/Athens4#No Comments

Συνάδελφοι οικοδόμοι, εργαζόμενοι στα συναφή επαγγέλματα, άνεργοι, η ψήφιση, μέσα στο καλοκαίρι, των αντεργατικών μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό, τη λειτουργία των συνδικάτων και το δικαίωμα της απεργίας, μας φέρνουν μπροστά σε μεγαλύτερες δυσκολίες, πιο οξυμένα προβλήματα.

Οι εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος, οι καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους τεράστιες συνέπειες στις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Από τη μια στιγμή στην άλλη, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά είδαν να καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής, συνέπεια της συνειδητής υποχρηματοδότησης όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής στη δασοπυρόσβεση με τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.

Επιπλέον, το κύμα ανατιμήσεων σε ΔΕΗ, θέρμανση, καύσιμα, σε εκατοντάδες προϊόντα απαραίτητα για την οικογένειά μας, θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το πενιχρό εισόδημα μας.

Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για δήθεν παροχές στους εργαζόμενους, δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια στο μεροκάματο, τους φόρους που έχουμε πληρώσει, την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Η σημερινή κυβέρνηση πράττει όπως ακριβώς κι όλες οι προηγούμενες. Ψηφίζει σωρηδόν αντεργατικά μέτρα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και την κερδοφορία των λίγων.

Δεν είναι για το δικό μας καλό ο νόμος Χατζηδάκη, που επιτρέπει στην εργοδοσία να μην πληρώνει την υπερωριακή απασχόληση μέσα από την υπογραφή ατομικών συμβάσεων, με τον κάθε εργαζόμενο ξεμοναχιασμένο, ανυπεράσπιστο. Αυτός ο νόμος είναι «βούτυρο στο ψωμί» των αφεντικών και της κερδοφορίας τους.

Δεν είναι προς το συμφέρον μας η κατάργηση της Κυριακής αργίας στις εταιρείες μπετόν. Είναι το ξεκίνημα για την κατάργηση του 5νθήμερου σε όλο τον κλάδο των Κατασκευών, που θα επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες πρωτίστως στην ασφάλισή μας και το κατακτημένο δικαίωμα της προσαύξησης των ενσήμων μας κατά 20% που προσμετράτε για τη θεμελίωση σύνταξης και όλες τις παροχές που δικαιούμαστε.

Δεν είναι για το δικό μας καλό η απαίτηση του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης να τροποποιήσουμε τα καταστατικά των σωματείων μας και να περιλάβουμε μέσα σε αυτά τη διάταξη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Ούτε οι κυβερνητικές απειλές για την υποχρεωτική καταγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μελών τους στο Γενικό Ηλεκτρονικό Μητρώο του υπουργείου Εργασίας. Εξυπηρετεί μόνο την μεγαλοεργοδοσία που θα μας έχει φακελωμένους, ώστε να μας τρομοκρατεί για να μην αγωνιζόμαστε, να μην διεκδικούμε, με την απειλή ότι θα μας βάλουν σε «μαύρη λίστα» και δεν θα βρίσκουμε δουλειά.

Δεν πρόκειται να τους περάσει!

Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια να περιμένουμε τη σφαγή μας για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας.

Η απόφασή μας είναι να αγωνιστούμε με επίκεντρο τις ανάγκες και τα συμφέροντα της δικής μας ζωής και των οικογενειών μας.

Δεν πειθαρχούμε, δε συμβιβαζόμαστε, δε σκύβουμε το κεφάλι!

Η απόφασή μας είναι η προετοιμασία ενός μαζικού, δυναμικού αγώνα ώστε:

• Να βελτιώσουμε τα μεροκάματα και την ασφάλισή μας διεκδικώντας την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις και κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας.
  • Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί, αντιασφαλιστικοί νόμοι των τελευταίων χρόνων.
  • Να κερδίσουμε την αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.
  • Να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις και όλους τους τρόπους για να μείνει στα χαρτιά ο νόμος Χατζηδάκη. Όπου και οποιαδήποτε στιγμή η εργοδοσία επιχειρήσει να εφαρμόσει την απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση να υπολογίσει καλά ότι θα βρει απέναντι της την Ομοσπονδία και τα σωματεία μας.

Η αναμέτρηση θα είναι σκληρή, αλλά εμείς θα βγούμε νικητές!

Η Ομοσπονδία και τα σωματεία μας δεν πρόκειται να τροποποιήσουμε τα καταστατικά μας εντάσσοντας τις διατάξεις της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Δεν εγγραφόμαστε, ούτε η Ομοσπονδία, ούτε τα σωματεία μας, στο Ηλεκτρονικό Μητρώο του υπουργείου.

Έχουμε μάθει ότι οι αγώνες και τα αποτελέσματά τους κρίνονται στους δρόμους και όχι στα πληκτρολόγια των υπολογιστών με τους εργάτες κλεισμένους στα σπίτια τους.

Οι απειλές, ότι «δεν θα είμαστε νόμιμοι», δεν μας πτοούν. Η δική μας νομιμότητα σχετίζεται με το πώς υπηρετούνται τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι με τα διατάγματα και τις απειλές των κυβερνήσεων, της μεγαλοεργοδοσίας. Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους «αρνιά επί σφαγή» για να υλοποιούν τα βρώμικα σχέδιά τους.

Δίπλα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία στέκεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμβουλεύοντας τα σωματεία να εφαρμόσουν το νόμο Χατζηδάκη.

Ο νόμος Χατζηδάκη της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί αντεργατική τομή, που διαλύει κάθε έννοια εργατικού δικαιώματος. Βάζει νέα εμπόδια στους αγώνες και τη λειτουργία των συνδικάτων. Συμπληρώνει όλους τους προηγούμενους νόμους των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και επιχειρεί να ξεμπερδέψει μια και καλή με τους αγώνες και τους «ενοχλητικούς» εργαζόμενους. Να ξέρουν όμως, ότι με αυτόν τον καημό θα μείνουν.

Συνάδελφοι, καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα. Να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των εργαζομένων και ανέργων στις Κατασκευές.

Η Ομοσπονδία πολύ σύντομα θα ανακοινώσει αγωνιστικές πρωτοβουλίες με το πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε θέσει. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες, ώστε να συσπειρωθούν στον αγώνα περισσότερα συνδικάτα, περισσότεροι εργαζόμενοι.

«Τώρα, όσο ποτέ, ο αγώνας μας έχει όλους ανάγκη και όλοι έχουμε ανάγκη τον αγώνα»

Δείτε το σε PDF