Διεθνή

24ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συτεχνίας Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων & Γενικών Εργατών Κύπρου (ΠΕΟ)

By 17 May 2024#!30Thu, 06 Jun 2024 14:24:00 +0300p0030#30Thu, 06 Jun 2024 14:24:00 +0300p-2Europe/Athens3030Europe/Athensx30 06pm30pm-30Thu, 06 Jun 2024 14:24:00 +0300p2Europe/Athens3030Europe/Athensx302024Thu, 06 Jun 2024 14:24:00 +0300242246pmThursday=13#!30Thu, 06 Jun 2024 14:24:00 +0300pEurope/Athens6#June 6th, 2024#!30Thu, 06 Jun 2024 14:24:00 +0300p0030#/30Thu, 06 Jun 2024 14:24:00 +0300p-2Europe/Athens3030Europe/Athensx30#!30Thu, 06 Jun 2024 14:24:00 +0300pEurope/Athens6#No Comments

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αρχής Κρατικής έκθεσης Κύπρου στις 17 Μάη πραγματοποιήθηκε το 24ο Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας οικοδόμων, Μηχανοτεχνιτών, Ηλεκτροτεχνιτών, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων & Γενικών Εργατών Κύπρου.

Εκ μέρους του ΔΣ της Συντεχνίας ο Μιχάλης Παπανικολάου, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να τους χωρίζει τίποτα, αλλά αντίθετα, θα πρέπει να τους ενώνουν πάρα πολλά. Ο στόχος είναι η ενότητα και η ενιαία δράση να αποτελούν το ισχυρότερο όπλο στα χέρια των εργαζομένων, για να αποκρούουν από τη μια τις εργοδοτικές επιθέσεις, και από την άλλη, να δίνουμε καθημερινά απαντήσεις στις ρατσιστικές – φασιστικές αντιλήψεις που κάποιοι καλλιεργούν.»

Στο συνέδριο της Συντεχνίας οικοδόμων παραβρεθήκε και αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας με επικεφαλή τον Πρόεδρο Γιάννη Τασιούλα, στον χαιρετισμό του σημείωσε:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας σας μεταφέρω τους θερμούς ταξικούς χαιρετισμούς των οικοδόμων και των άλλων εργαζόμενων της Ελλάδας.

Εκφράζουμε την πεποίθηση μας  ότι το συνέδριο σας θα πάρει τις καλύτερες αποφάσεις, με βάση την πείρα των αγώνων και τις ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους.

Οι σημερινές συνθήκες επιβεβαιώνουν ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός, ούτε εξανθρωπίζεται, ούτε διορθώνεται. Για να θωρακιστούν τα κέρδη και τα συμφέροντα των λίγων γίνονται εγκλήματα εναντίον των πολλών, εναντίον των λαών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταξύ των Ευρωατλαντικών δυνάμεων και της Ρωσίας, η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στη γειτονιά μας και σε όλο τον πλανήτη από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους άλλους μηχανισμούς του κεφαλαίου, πρέπει να βρουν απέναντί τους όλους τους εργαζόμενους, όλους τους λαούς.

Επιβεβαιώνεται ότι ο καπιταλισμός οξύνει και γεννάει συνεχώς νέα προβλήματα, δεν εξασφαλίζει ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία για τους λαούς.

Το χτύπημα του εισοδήματος, των μισθών, των εργασιακών σχέσεων, η καλπάζουσα ακρίβεια, η ενεργειακή φτώχεια με το χρηματιστήριο Ενέργειας, οι σακατεμένοι και σκοτωμένοι εργάτες στους χώρους δουλειάς από τα ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας, η εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, επιβεβαιώνουν πως αντί να πηγαίνουμε προς τα μπρός, πηγαίνουμε προς τα πίσω για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των λίγων.

Αυτό που χρειάζεται είναι να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης. Σε αυτόν τον αγώνα οι εργαζόμενοι θα μετρήσουν νίκες και αποτελέσματα που θα ανακουφίζουν και θα προστατεύουν τη ζωή τους και

ταυτόχρονα θα μπαίνουν οι βάσεις, θα χτίζονται οι προϋποθέσεις για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και την οικοδόμηση μιας κοινωνίας όπου οι παραγωγοί του πλούτου θα κουμαντάρουν τον ιδρώτα της δουλειάς τους για λογαριασμό των σύγχρονων αναγκών τους. Ο αγώνας μας να καταδικάσει όλους αυτούς που στέκονται απέναντί μας. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της Ιστορίας για τους λαούς.

Στην Ελλάδα το εργατικό κίνημα και το κίνημα των οικοδόμων δώσαμε το προηγούμενο διάστημα μεγάλους αγώνες και συνεχίζουμε:

• Για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Για στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, που το κατατρώει η ακρίβεια και οι συνεχείς ανατιμήσεις.
  • Για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Ενάντια στους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ.

Ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και των κομμάτων του κεφαλαίου και της διαχείρισης του συστήματος. Στο ξέπλυμα του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ με τη στάση που τηρούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, αδιαφορώντας ότι με τη στήριξη που δίνουν στον κατακτητή της Παλαιστινιακής γης νομιμοποιούν και κάθε άλλο κατακτητή, όπως την Τουρκία στην περίπτωση της Κύπρου και εμπλέκουν το λαό μας όλο και πιο βαθιά σε μεγάλους κινδύνους.

Στο σημείο αυτό, εκφράζουμε ακόμη μία φορά τη στήριξη μας στο λαό της Κύπρου και στον αγώνα του, είμαστε δίπλα σας.

Συνάδελφοι, η Ομοσπονδία μας πραγματοποίησε απεργιακές Πανελλαδικές κινητοποιήσεις για ζητήματα ασφάλισης, συντάξεων, για την υποχρεωτικότητα της Συλλογικής σύμβασης εργασίας που έχουμε υπογράψει, για λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες παρεμβάσεις απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Ακυρώσαμε εργοδοτικούς σχεδιασμούς που στόχευαν στην απόλυση πρωτοπόρων συνδικαλιστών και εργαζόμενων σε χώρους δουλειάς.

Καταφέραμε να συσπειρώσουμε με σταθερά βήματα τους οικοδόμους στα συνδικάτα μας, να γίνονται βήματα στη λειτουργία και δράση τους.

Πετύχαμε να δημιουργήσουμε συνδικάτο στο μεγαλύτερο τεχνικό έργο που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, από όλες τις μεγάλες τεχνικές εταιρίες της Ελλάδας, στο χώρο του πρώην αεροδρομίου της Αθήνας, στο Ελληνικό.

Εκτιμάμε ότι αυτό θα είναι ένα μεγάλο κέρδος και στήριγμα για τους αγώνες της Ομοσπονδίας μας, αφού στο συγκεκριμένο έργο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δουλεύουν 4 χιλιάδες εργαζόμενοι, ήδη δουλεύουν 2 χιλιάδες.

Βρισκόμαστε στην προετοιμασία του αγώνα μας για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού η υπάρχουσα λήγει τον Σεπτέμβρη του 2024, με στόχο να καταχτήσουμε σημαντικές αυξήσεις στο κατώτερο μεροκάματο και μισθό και στα εργασιακά δικαιώματα των οικοδόμων. Εκτιμούμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες να το πετύχουμε.

Όλη αυτή η προσπάθεια επιβεβαιώνει την ανάγκη να ενισχυθούν τα συνδικάτα και η ταξική γραμμή μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Σε αυτή την πορεία πρέπει να ρίξουμε όλο το βάρος της προσπάθειας μας. Αυτό το καθήκον πρέπει να υπηρετήσουμε.

Κλείνοντας, επιβεβαιώνουμε τους αδελφικούς, συντροφικούς δεσμούς με τους οικοδόμους, τους άλλους εργαζόμενους και τη Συντεχνία των οικοδόμων και την απόφαση μας να αγωνιστούμε ο ένας στο πλευρό του άλλου για να πετύχουμε πραγματικά μεγάλες νίκες και νικηφόρα αποτελέσματα για τα συμφέροντα των εργαζόμενων.