Καταγγέλλουμε το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο εργοτάξιο της ΕΛΕΜΚΑ στα Οινόφυτα

By 19 Νοεμβρίου 202117 Μαΐου, 2024No Comments

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα στο εργοτάξιο της ΕΛΕΜΚΑ στα Οινόφυτα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας συνάδελφος οικοδόμος πέφτοντας από μεγάλο ύψος.

Δεν χωράει καμιά αμφισβήτηση ότι οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε κολαστήρια με τους εργάτες να σακατεύονται και να χάνουν τη ζωή τους, λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας και της έλλειψης μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Η εργοδοσία έχει ξεσαλώσει αφού η κυβέρνηση με το αντεργατικό οπλοστάσιο που της παρέχει, την ολοκληρωτική ανυπαρξία των ελεγκτικών μηχανισμών, της κάνει «πλάτες» για να γίνεται μέρα με τη μέρα πιο επιθετική μέσα στους χώρους δουλειάς και το τελευταίο πράγμα που υπολογίζει είναι η ζωή του εργάτη.

Ας μας απαντήσει το υπουργείο Εργασίας και ο υπουργός, που είναι πάντα λαλίστατος για τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και των μεγάλων επιχειρήσεων, αν έγιναν έλεγχοι για την ασφάλεια της εργασίας μέσα σε εργοτάξια και χώρους δουλειάς και τι μέτρα πάρθηκαν για να διασφαλιστούν οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων.

Ας μας απαντήσουν αν ο περιβόητος νόμος – έκτρωμα, που ψηφίστηκε υποκριτικά ως νόμος «για την προστασία της εργασίας», έχει αποτρέψει στο ελάχιστο να σκοτώνονται και να σακατεύονται εργάτες ή έχει γίνει όπλο στα χέρια της εργοδοσίας «να κόβει και να ράβει» τις εργασιακές σχέσεις σύμφωνα με τα επιχειρηματικά της σχέδια, με αποτέλεσμα μέρα παρά μέρα να έχουμε εργοδοτικά εγκλήματα με σκοτωμένους εργάτες σε εργοτάξια, σε λιμάνια, στις γραμμές του ηλεκτρικού, στις εργολαβίες της ΔΕΗ και σχεδόν σε όλους τους κλάδους.

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη και το ίδιο ξεκάθαρες είναι οι ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Μόνο η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων δίπλα στα σωματεία τους μπορεί να δημιουργήσει ασπίδα προστασίας για τα δικαιώματά τους, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας τους και θα βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες και την ασφάλεια της ζωής τους στους χώρους δουλειάς και συνολικότερα.

Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στα συναφή επαγγέλματα και τις Κατασκευές να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης με αυξήσεις στα μεροκάματα, με κατοχύρωση των όρων δουλειάς και ασφάλειας της εργασίας μας.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συναδέλφου μας που έχασε τη ζωή του στο εργοτάξιο στα Οινόφυτα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΕ PDF