Εκδηλώσεις

Με συγκίνηση και αγωνιστική ανάταση η προβολή του ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι» στην Αθήνα (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Απρίλη στον κινηματογράφο «Τριανόν» η εκδήλωση του Συνδικάτου Οικοδομών Αθήνας και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που περιελάμβανε την προβολή του ντοκιμαντέρ «Συνάδελφοι ηρωικοί οικοδόμοι», της κινηματογραφικής  ομάδας «Συλλογική Μνήμη».

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε με σύντομη ομιλία ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδομών Ελλάδας, ο οποίος υπογράμμισε ότι το ντοκιμαντέρ συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μιας λαμπρής σελίδας των αγώνων των οικοδομών, μια σημαντική παρακαταθήκη για το παρόν και το μέλλον των ταξικής πάλης, πηγή έμπνευσης και χρήσιμων  διδαγμάτων για τους πρωτοπόρους εργάτες, τους νέους αγωνιστές του κλάδου.

Το ντοκιμαντέρ παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον εκατοντάδες νέοι και παλιοί οικοδόμοι, άλλοι εργαζόμενοι, ενώ ιδιαίτερα συγκινητική αλλά και παραδειγματική ήταν η παρουσία οικοδόμων -πάρα την προχωρημένη ηλικία τους- που συμμετείχαν ενεργά στους αγώνες εκείνης της περιόδου αλλά και μετέπειτα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης η οικογένεια του πρώην προέδρου του Συνδικάτου Οικοδομών Αθήνας, Σταύρου Λίτσα, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Οι αγώνες του κλάδου, όπως παρουσιάστηκαν μέσα από το ντοκιμαντέρ και τις αφηγήσεις μερίδας των οικοδόμων αγωνιστών εκείνης της περιόδου, δημιούργησαν κλίμα ψυχικής ανάτασης και ταξικής αγωνιστικής αισιοδοξίας για την ανάπτυξη της οργανωμένης πάλης των εργαζομένων.

«Η ανάδειξη του παραδείγματος της πρωτοπόρας και ηρωικής δράσης του κινήματος των οικοδομών εκείνης της περιόδου, το πνεύμα συναδελφικής και συντροφικής αλληλεγγύης που χαρακτήριζε κάθε φάση των αγώνων καθώς και  το αποφασιστικό  ξεπέρασμα των δυσκολιών που συναντούσαν από τις σκληρές διώξεις του αστικού κράτους και την εργοδοτική τρομοκρατία, με όπλο το ταξικό κριτήριο και την πίστη στο σκοπό του αγώνα, είναι μια απάντηση κόντρα στην αποθέωση του ατομισμού, στη λογική του τίποτα δεν αλλάζει στη θεωρία της αναποτελεσματικότητας των αγώνων που καλλιεργείται από την κυρίαρχη τάξη για την προώθηση των συμφερόντων της», υπογραμμίζουν η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο.

Το επόμενο διάστημα θα επιλεγούν χώροι σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας για την προβολή του ντοκιμαντέρ, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους να το παρακολουθήσουν.